Podstrona: Przekazanie władzy rektorskiej dr. hab. inż. Piotrowi Koszelnikowi, prof. PRz / POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza

Przekazanie władzy rektorskiej dr. hab. inż. Piotrowi Koszelnikowi, prof. PRz

2020-08-31
kategoria: Wydarzenia
Przekazanie władzy rektorskiej dr. hab. inż. Piotrowi Koszelnikowi, prof. PRz

31 sierpnia 2020 r. odbyło się oficjalne przekazanie władzy rektorskiej na kadencję 2020-2024 dr. hab. inż. Piotrowi Koszelnikowi, prof. PRz.

Nowemu rektorowi Politechniki Rzeszowskiej obowiązki przekazał ustępujący rektor, prof. dr hab. inż. Tadeusz Markowski. W wydarzeniu uczestniczyli Kanclerz i Kwestor Uczelni. 

Przypomnijmy, że  dr hab. inż. Piotr Koszelnik, prof. PRz w 2003 r. obronił rozprawę doktorską na Wydziale Inżynierii Budowlanej i Sanitarnej Politechniki Lubelskiej. Stopień doktora habilitowanego nauk technicznych w dyscyplinie inżynieria środowiska uzyskał decyzją Rady Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Warszawskiej, po odbytym kolokwium habilitacyjnym w dniu 17 listopada 2009 r. W Politechnice Rzeszowskiej pełnił wiele funkcji. Od 2012 do 2019 roku (przez dwie kadencje) był dziekanem Wydziału Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury, był i jest członkiem Senatu i komisji senackich, wydziałowych, rekrutacyjnych itp.

Zainteresowania naukowe nowego rektora dotyczą zagadnień ochrony środowiska wodnego przed zanieczyszczeniami antropogenicznymi w tym zanieczyszczeniami nowej generacji (emerging pollutants). Jego praca doktorska oraz habilitacyjna dotyczyły problematyki ochrony przed eutrofizacją wód zbiorników zaporowych, w tym zbiornika Solina.

Dr hab. inż. Piotr Koszelnik, prof. PRz wypromował 134 magistrów i inżynierów. Przez 13 lat był opiekunem studenckiego koła naukowego. Ta działalność w ramach m.in. obozów naukowych nad Soliną czy w TPN zaowocowała licznymi publikacjami ze studentami, ale największym sukcesem w tym zakresie jest fakt, że kilku członków wspomnianego koła jest obecnie pracownikami Politechniki Rzeszowskiej.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję